Factory Tour

Het maken van polyurethaanschuim is een bijzonder proces waarbij vele factoren een rol spelen. Zoals de juiste grondstoffen, een moderne schuiminstallatie, en gedegen vakmanschap. Via deze virtuele rondleiding door de schuimfabriek bieden wij u graag een kijkje in ons bedrijf .

HET TANKLOKAAL

Schuimen begint met het inkopen van de juiste grondstoffen. AVEK koopt grondstoffen bij gerenommeerde producenten. Deze zorgen voor kwaliteitsgaranties en optimale technische ondersteuning.

De opslag van de belangrijkste grondstoffen, polyolen en iso-cyanaten, vindt in onze schuimfabriek plaats in stalen tanks. Elk met een inhoud van ca. 20.000 tot 25.000 liter. De ruimte waarin de tanks zich bevinden is volledig geconditioneerd. Dit omdat de temperatuur van de grondstoffen van invloed is op de eigenschappen en verwerkbaarheid tijdens het schuimen.

avek-rondleiding-tank-web-2
Factory tour
avek-rondleiding-schuim
Startblok schuimfabriek Avek

DE SCHUIMAFDELING

Het hart van de schuimfabriek wordt gevormd door de Laader Berg MAXFOAM schuimmachine. Laader Berg uit Noorwegen is de uitvinder van het MAXFOAM™ principe. MAXFOAM staat bekend als het meest kosten efficiënte schuimsysteem ter wereld!

In het kort bestaat de schuimmachine uit de volgende belangrijke onderdelen:

  • het bedieningspaneel: hierop worden alle grondstofstromen (de schuimformulering) exact ingesteld, zodat de juiste mengverhouding ontstaat.
  • de mengkop en manyflow: in de manyflow komen alle vloeistofstromen bij elkaar. De mengkop zorgt ervoor dat er een volledig homogeen reactiemengsel ontstaat.
  • de productiestraat: basis van deze 2 meter brede straat is de lopende band. Het reactiemengsel komt via de mengkop op deze band terecht.

Het schuimproces is een chemische reactie tussen de basisgrondstoffen polyol, iso-cyanaat en water. In de aanvankelijk dunne vloeibare massa uit de mengkop komt een exotherme reactie op gang. De massa wordt dikker en expandeert doordat bij de reactie van water met iso-cyanaat koolzuur gevormd wordt. Deze blaasreactie veroorzaakt gasbellen. Deze belletjes zorgen voor het rijzen en het ontstaan van de celstructuur. Naast de basisgrondstoffen worden katalysatoren en additieven gebruikt, voor een optimaal reactieverloop en de juiste fysische eigenschappen.

De output van de schuimmachine bestaat uit blokschuim met een breedte van 2 meter, en een hoogte van ca. 1,20 meter. De maximale lengte van de blokken bedraagt 100 meter. De gebruikte formulering bepaald de densiteit en overige eigenschappen van het schuim.

REGAAL

Na het schuimen komen de schuimblokken terecht in het ‘regaal’. Het regaal bestaat uit vier goed geventileerde opslagstraten van elk 100 meter lengte. De straten zijn voorzien van lopende banden, die zorgen voor transport van het schuim.

In het regaal liggen de schuimblokken ongeveer een etmaal uit te harden en af te koelen.

Het regaal van schuimfabriek Avek Foam
avek-foam-rondleiding-blok-kraan-web

BLOKVERWERKING EN OPSLAG

Na de eerste ‘curing’ worden de lange blokken uit het regaal gehaald en afgekort op de juiste lengt. Lange blokken van ca. 10 meter en standaardblokken van 2,50 meter of op klantspecifieke maten.
De blokken worden opgeslagen in drie grote opslagloodsen. Van hieruit vindt de de expeditie naar onze klanten plaats. Een gedeelte van de blokken wordt aangewend voor verdere verwerking in de eigen snijafdeling.

SNIJAFDELING

Een schuimfabriek is niet compleet zonder een snijafdeling. AVEK beschikt over een goed geoutilleerde snijafdeling, waar vrijwel alle gangbare snijbewerkingen geautomatiseerd worden uitgevoerd. Het hart van de afdeling wordt gevormd door twee Baumer CNC contourmachines, waarvan 1 Twincut. Deze machines zijn via rollenbanen, dwarstransporten, en positioneerunits gekoppeld aan de afkortunit, zodat er vrijwel geen manuele handelingen aan te pas komen. Met deze full-option machines is vrijwel alles te snijden. Van rechthoekig plaatwerk tot de meest complexe contourkernen. Eveneens bijzonder is de lange snijstraat, waarop complete langblokken van 10 meter geautomatiseerd versneden worden tot matraskernen of andere rechthoekig plaatwerk. Daarnaast beschikt AVEK over diverse andere machines, waaronder verticaal snijmachines en een schuinsnijmachine. Kortom: een volledige snijuitrusting om vrijwel elke gewenste vorm seriematig te kunnen produceren.
snijafdeling-avek-foam-2024-foto1
snijafdeling-2024-foto-2
Persauto van schuimfabrikant Avek Foam International

EXPEDITIE

Transport vormt de laatste fase tot aan de klant, en is een verhaal op zich. Schuim bestaat immers voor een belangrijk deel uit lucht. Voor het vervoer van ‘ruwe blokken’ zijn er daarom methoden ontwikkeld om efficiënter te kunnen vervoeren. Dit gebeurt door middel van speciale perswagens.
De geavanceerde perswagens van AVEK zijn uitgerust met verstelbaar dak en dubbele laadvloer. Hierdoor kunnen we in de persoplegger 7 tot 9 blokken van elk ca. 120 cm hoog laden! Het persmechanisme zorgt voor een tijdelijke reductie van het transportvolume met meer dan 75%. Zo sparen we het milieu en verlagen wij de kosten. Voor vervoer van gesneden materiaal is persen niet mogelijk, en worden volumewagens ingezet.

Producers of flexible foam since 1965

Meer informatie?
Neem contact met ons op!